Stress free friday!

24/11/2023

Hva med å lande uka uten stress?  

Drikke kaffe mens du oppsummerer uka og deretter planlegger neste uke slik at du hele tiden ligger litt foran. Kanskje kan du ta tidlig helg og gjøre noe digg for deg selv, eller noen du bryr deg om. 

Det er så utrolig lett å komme inn i en "tralt" der tempoet er høyt og den ene oppgaven avløser den andre. Det verste er at i store deler av samfunnet applauderes denne arbeidsmetoden og tempoet. I tillegg til dette omringes vi av støy på alle kanter, noe som også øker stresset i kroppen. Mange har blitt slaver av multi-tasking og forbereder gjerne neste møte, eller aktivitet, når de er i et annet. Det kan være lite rom mellom oppgavene, noe som kan gi følelsen av at dagene flyter i hverandre, og ukene blir kortere. I et forsøk på å ta vare på helse sa kan det tenkes at man i tillegg "krampe-trener" innimellom slagene, og dermed presser kroppen i et enda høyere tempo. Så når fredagen endelig melder seg kan det hende at landingen i sofaen blir så dyp at du misser ut av alt du egentlig skulle få med deg av familietid eller fredagsunderholdningen på skjermen fordi kroppen bare MÅ sove. 

Kjenner du deg igjen i dette?

Hvordan er det for deg å sitte helt stille, uten å gjøre noe, bare puste og legge merke til hva som kommer av tanker og følelser? Blir du utålmodig? Hvor lett handler du når du kommer på noe du bare må gjøre? 

Hvis du strever med å få til å være i ro, og spretter opp i en fei med det samme du kommer på "noe viktig" eller bare må gjøre noe, kan det være et tegn på at kroppen og hode har ekstra behov for mer ro i hverdagen. Kanskje har du lært kroppen din et høyt tempo over tid slik at den hele tiden er i beredskap, fordi det "brenner et sted" til en hver tid. Hvis det er tilfelle fyres det ut kortisol fra binyrebarken, et hormon som også kalles for stresshormonet. For mye kortisol over lang tid kan ha svært uheldig påvirkning på helsa di, derfor er det viktig å ha fokus på dette. (les mer om hvordan her) 

Dette kan du gjøre for å redusere stress: 

* Stå opp 30 minutt tidligere hver dag slik at du får en litt roligere start 

* Legg vekk mobil og jobb tidligere på kvelden, juster ned tempoet 

* Planlegg for mer "rom" mellom aktivitetene i kalenderen 

* Bruk fredager til oppsummering og planlegging - og til å roe ned før helgen! 

* Sett av 10 minutter hver dag til oppmerksomhets trening (minfulness)

AC